Oskar och Mikael - motpoler i den moraliska kompassen

Se (Svt Play) den rörande dokumentären om Oskar Björk och hans fru Greta i Tom Alandhs som vanligt suveräna dokumentär "Oskar och Greta och huset de byggde". Förundras över den självklara moraliska höjd som paret uppvisar genom hela sitt slitsamma liv, som med tiden gradvis förbättras i Per-Albins folkhemsbygge där "ingen skall sko sig på någon annans bekostnad".

Jämför sedan med den uppskakande skildringen av girighet, mygleri, fegt och uruselt ledarskap i Statens fastighetsverk (Kalla Fakta - Tv4 Play). Omoralen får här ansikten i Mikael Sackléen och Björn Andersson. Ingen är ju skyldig innan dom faller kolla därför gärna också Sackléens försvar. Skrämmande läsning tycker jag - ett flagrant exempel på dokumenterad arrogans och maktmissbruk.

Tyvärr är ju inte Sackleén och Andersson ensamma exempel, det här beteendet förekommer på många ställen idag i ett Sverige som kanske är på väg in på listan över Europas mest korrupta länder. Jag förundras och blir förbannad, samtidigt som jag kan konstatera att de romanfigurer som just nu krumbuktar sig, luras och står i min uppföljare till romanen "En enkel uppgradering" aldrig ens kommer i närheten av det fiffleri och den girighet vi ständigt påminns om  IRL (In Real Life).

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln