CAPERE ALES - skapandeprocessen

En så gråtrist dag som idag är det lätt att låta bli att fånga. Det är också besvärligt att fånga fåglar ”capere ales” och man kan med fog undra över vad det skall vara bra för? Jag är ju mitt i skrivandet av en roman och i min skapandeprocess spelar fåglar, närmare bestämt stekta sparvar, en avgörande roll. Det är så att plötsligt, utan förvarning, dyker det i huvudet upp fragment av små sidohistorier eller pikanta detaljer i någon gestaltning av en situation. Då gäller det att vara vaken och fånga upp dessa sparvar, som ofta av någon outgrundlig anledning är tämligen välstekta i den kreativa hjärnugnen. Hur det här sker och vad som triggar igång stekandet har jag ännu inte klart för mig, och förhoppningsvis får det förbli ett olöst mysterium. Det enda jag vet är att jag måste ge mig tid och ro att lyssna efter flaxet av kreativa vingar inne i huvudet.

I en intervju sa Amanda Jenssen att hon hade som en bokhylla inne i huvudet. I den sätter hon då och då in obearbetade låtidéer. Efter en tid kan hon sedan plocka fram idén som under tiden i hjärnhyllan har blivit till näst intill färdigställd låt. Har också hört många författare som vittnar om hur deras romansfigurer helt plötsligt börjar leva ett eget liv, som det då bara är att skriva ner.

Hur de här processerna fungerar och hur vi kan bli bättre på att utnyttja dem är ett fascinerande område. Ge dig tid att titta på UR ”Hjärnans dolda kreativitet” och låt dig inspireras.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln