Kulturskandal anno 1936

Sundbybergs gård  - modell av Rune Svensson  (under arbete) Sundbybergs gård - modell av Rune Svensson (under arbete)

Min farfarsfar är Anders Petter Löfström, AP kallad. Han och familjen med hustru Emma i spetsen flyttade 1876 in i Sundbybergs Gård. Den låg på den plats där Marabous tidigare laboratoriebyggnad nu ligger, alldeles i anslutning till Marabouparken. Gården var Sundbybergs vagga. Drivna av stark gudstro och den för dem självklara fliten och viljan att göra gott för medmänniskorna byggde familjen upp ett helt samhälla runt järnvägen som AP hade lyckats att få dragen nära intill gården. Somliga menar att AP och Emma drevs av vinstintresse men ingenting kan vara mer felaktigt. Läser man till exempel den mycket intressanta brevkorrespondensen mellan AP och Emma, flera brev i veckan under trettio år, ser man hur det låg till. Det var den starka gudstron, långa timmar, tillgång till marken, en stor entreprenöranda, plus möjlighet att finansiera billiga bostäder för arbetare från Stockholm som gjorde att man kunde börja bygga de så kallade Löfströmvillorna norr om järnvägen och därifrån etablera det som nu är staden Sundbyberg.

Man kan med fog tycka att det hade varit fantastiskt om gården stått kvar idag och kunnat minna om var det en gång började. Att vara ett exempel på att ingenting är omöjligt med realistiska visioner, stark drivkraft och ett långt perspektiv. Att kunna innehålla ett museum med vittnesbörd om den intressanta historia som staden Sundbyberg har – från jordbruk till förstad till industristad med stark och tydlig arbetarprofil till nuvarande tjänstesamhälle. Tyvärr omöjliggjordes det 1936 då gården revs eftersom Marabou, som etablerat sig i Sundbyberg, behövde marken för sitt nya laboratorium. Gården var ju förstås vad vi idag skulle kalla för K-märkt, och riksantikvarieämbetet kallades in. Sannolikt på något sätt påverkade av direktörer på Marabou lyckades man på något sätt hitta så mycket ohyra i byggnaden att den bara MÅSTE rivas. Suck.

När jag kom till Sundbyberg i slutet av 80-talet, var jag mitt i en potentiellt ekonomiskt framgångsrik karriär inom IT-branschen (eller ADB som man då sa i Sverige). Möjlighet fanns att kunna tjäna de stora pengarna och en dröm väcktes. Det kanske skulle vara möjligt att köpa laboratoriebyggnaden, riva den och återuppbygga gården? Tyvärr ville mina vänsterradikala kollegor inte göra affärer med mediemoguler så där försvann en möjlighet och nästa chans spolierades av ett svårt fifflande Vodafone (mer om det en annan gång). Nu är det av flera skäl för sent.

Glädjande är dock att på Sundbybergs Museum kommer en detaljerad modell att finnas tillsammans med en massa andra intressanta memorabilier och utställningar från Sundbyberg. Så en liten men naggande god tumme blir det i alla fall av den stolta drömmen om att en dag kunna återuppbygga gården.

Skickar i länkarna med en liten musikalisk illustration till detta nu ganska gamla kultursvek, plus en referens till Sundbybergs museum.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar